CONTROL D’UN EXEMPLAR DE CAVALLER ANELLAT EL 2018 DINS DEL PROJECTE CAVALLER: ESTUDI DE SEGUIMENT I ANELLAMENT CIENTÍFIC DE LA POBLACIÓ DE ‘CORACIAS GARRULUS’ DEL BAIX VINALOPÓ

(Xama)

Aquesta setmana, i dins el “Projecte Cavaller”, de seguiment i anellament científic de la població de ‘Coracias garrulus’ del Baix Vinalopó, hem pogut localitzar (gràcies a la lectura a distància de l’anella de PVC col·locada al tars) l’exemplar D1, que vam marcar com a poll al niu durant el mes de juliol de 2018.

L’exemplar adult en qüestió ha sigut trobat damunt el cascabot d’una palmera seca on ha ubicat el seu niu aquesta temporada, tal com hem pogut comprovar, i a tan sols 200 metres d’on va ser anellat fa 2 anys juntament amb dos polls més. La informació que ens aporten les anelles de lectura a distància com en aquest cas és molt valuosa: distribució, moviments migratoris, supervivència, grau de fidelitat al lloc de cria… L’exemplar D1, des que va ser anellat, ha completat 4 viatges migratoris entre Europa i el continent africà i ha acumulat, pel cap baix, més de 20000km. Així mateix, cal destacar la gran fidelitat al lloc de cria o naixement, fenomen conegut com a filopàtria.

D’altra banda, també hem pogut controlar amb lectura a distància l’exemplar M1, anellat el mes de juny de 2019 com a mascle adult. Ha sigut localitzat esta semtana a escassos 300 metres d’on va ser anellat prop del seu niu habitual l’any passat.

El cavaller o gaig blau és una espècie estival a Europa, on cria i gràcies a diferents estudis internacionals de marcatge amb GPS, hui en dia coneixem les rutes migratòries i els quarters d’hivernada ubicats a països com ara Sud-àfrica, Botswana, Senegal… En el País Valencià, la població més important de ‘Coracias garrulus’ la tenim a la comarca del Baix Vinalopó, concretament en els palmerars de l’entorn del Parc Natural del Fondo d’Elx-Crevillent, amb no menys de 40 parelles reproductores confirmades el passat any 2019.

Informació de la Societat Il.licità d’Ornitologia (SIO)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Scroll al inicio