La Societat Il•licitana d’Ornitologia (SIO), que pertany a l’Oficina d’Anellament d’Aranzadi, va engegar l’hivern 2018-2019 el “Projecte Bardisser”, un programa de seguiment i marcatge amb anelles de lectura a distància per estudiar les poblacions hivernants de ‘Prunella collaris’ (bardisser/cercavores) als cims de les comarques del sud valencià. Aquestes poblacions de bardisser passen l’hivern a les nostres muntanyes però desconeixíem cap a on marxen exactament per criar amb l’arribada de la primavera. El fet de descobrir aquest aspecte és un dels diferents objectius que ens plantejàvem amb el projecte.
Durant aquests dos hiverns passats (2018-2019 i 2019-2020) de marcatge i seguiment hem anellat diferents exemplars de bardisser a cims com ara el Cabeçó d’Or, el Sit de Petrer, la Serra de Bèrnia… i hem pogut controlar i llegir anelles d’individus marcats pel nostre grup al mateix lloc on els vam capturar prèviament. Les anelles de PVC col•locades al tars dels ocells són de color verd fosc i tenen inscrit un codi alfanumèric de color blanc.
Fins ara no havíem rebut cap informació de bardissers marcats per SIO que hagueren sigut observats fora de les muntanyes del sud valencià on duem a terme el projecte. Però el passat dimarts 18 d’agost de 2020 vam rebre una comunicació d’una ciutadana francesa que va fotografiar l’exemplar C1 molt a prop del Cim Pic del Migdia de Bigorra, a 2877m d’altitud, dins del Parc Nacional dels Pirineus i no gaire lluny del coll del Tourmalet (Occitània, actual Estat francés) el dia 2 d’agost de 2020, gairebé a 500km d’on va ser anellat pel nostre grup (a la Serra de Bèrnia, País Valencià) durant el gener del 2019. L’ocell en qüestió va ser fotografiat fa pocs dies per aquesta persona al seu territori de cria, ja que, tal com es pot observar en les fotografies que ens ha faclitat l’autora, transporta abundament aliment al bec per empapussar els possibles polls de niu o volanders.
Aquesta dada és relativament important ja que les cites o lectures transfrontereres de ‘Prunella collaris’ anellats a la Península Ibèrica són molt escasses i suposa la primera lectura internacional d’un bardisser anellat a les comarques valencianes. La informació obtinguda marca una fita important en el coneixement (inexistent fins ara) sobre el viatge migratori cap als territoris de cria dels bardissers que hivernen al sud valencià.
Fiinalment, volem agrair a aquesta ciutadana la informació i documents gràfics que ens ha enviat, així com a tots els amics i col•laboradors de SIO que ens remeten cada any informació i ens ajuden desinteressadament en el seguiment dels bardissers al sud del País Valencià.
Anelladors i membres de SIO que participen en el “Projecte Bardisser”:
Jesús Alfonso i Prieto (Xama), coordinador del “Projecte Bardisser”
Jorge Vázquez Manchón
Agustín López Alonso
Societat Il•licitana d’Ornitologia (SIO)
Pingback: De Bèrnia al Tourmalet: el bardisser (prunella collaris) C1 « Infobenissa