LOCALITZEN 200 CIGONYES EN EL TERME MUNICIPAL D’ASP, UNA DE LES QUALS MORTA PER ELECTROCUCIÓ

Cigüeñas blancas en Aspe (SIO)

Aquest divendres 19 d’agost, membres de la Societat Il.licitana d’Ornitologia (SIO) i de l’Associació Mediambiental Keuper de Crevillent han localitzat un grup de 200 cigonyes blanques (‘Ciconia ciconia’). Aquesta observació és molt inusual i interessant per diversos motius.

 

En primer lloc, tant pel nombre d’individus presents (200) com pel lloc de localització, en uns camps de cultiu a tocar de la carretera CV-845 d’Asp al Fondó de les Neus i molt a prop del paratge d’El Collao. No és habitual que aquesta espècie de gran au planejadora es deixe vore per les comarques del Vinalopó o la costa, ja que sol migrar cap a l’Àfrica per l’interior de la Península Ibèrica en aquestes dates.

Algunas de las cigüeñas que se encontraban anilladas (SIO)

En segon lloc, perquè hi havia 29 cigonyes amb anelles de lectura a distància que s’han pogut anotar. Aquestes anelles col.locades en la tíbia-tars identifiquen i individualitzen les aus que les porten. En concret, s’han pogut llegir amb telescopi i càmera de fotografia 26 anelles alemanyes i 3 suïsses. En aquests països del centre i nord d’Europa és habitual l’anellament científic de polls de cigonya en niu, mitjançant el qual s’estudien diferents aspectes de la seua biologia, ecologia, rutes migratòries, etc. Aquesta informació aconseguida a Asp arribarà als anelladors i científics alemanys i suïssos que les estudien actualment.

Cigüeña blanca electrocutada en Aspe (SIO)

La nota negativa de l’avistament ha sigut l’electrocució d’un exemplar en una torre elèctrica pròxima als bancals llaurats on descansaven els animals. De seguida els membres de les entitats conservacionistes han avisat als agents ambientals perquè es puga alçar acta de l’electrocució i es tramite la denuncia pertinent perquè l’empresa de subministrament elèctric responsable de la torre prenga mesures per corregir i protegir aquesta instal.lació, sempre amb la prèvia necròpsia que haurà de dur a terme el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Santa Faç de la Generalitat Valenciana.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.